בר ובת מצווה פירושו המילולי “בן ובת מצווה”. בת מצווה היא עברית, ואילו בר מצווה, טקס מוקדם בהיסטוריה, היא ארמית. המילה בר היא המקבילה הארמית של בן (בנו של) בעברית. בעוד שבר ובת מצווה נהוג להתייחס לטקסים, מונחים אלה מתייחסים גם לילדים. כך בנים נקראים “בר מצווה” ובנות נקראות “בת מצווה”.
מבחינה היסטורית, בר המצווה הגיעה תחילה ולאחר מכן בר המצווה ייצגה הכרה טקסית כי על פי ההלכה, צעיר הגיע לגיל שבו הוא אינו קטין יותר ובכך קיבל על עצמו את הזכויות והאחריות הדתית החדשה. עבור בנים גיל זה הוא 13 ולבנות זה 12.
מה מקורה של בת מצווה?
טקס המצווה התפתח כהכרה פומבית במעמד חוקי ודתי וניתן להשיגו עם או בלי טקס. במילים אחרות, ילד יהודי בן 13 יום הוא אוטומטית בר מצווה גם ללא טקס פומבי. למרות שמקורותיו של טקס המעבר המודרני מופיעים עוד במאה ה-6 לספירה, רק בימי הביניים נוצר טקס מפותח לחלוטין. מנהג קריאת הבנים לתורה נקבע כדרך להכרה בגבריות עד המאה ה-13 או ה-14. נער בר המצווה שר את הברכה, כולה או חלקה מפרשת השבוע, ו/או את פרשת ההפטר של הנבואה. אביו של הילד היה אומר אז ברכה מיוחדת: “ברוך הפטרון של אשת האשה הזאת” אשרי מי ששחרר אותי מאחריותי כלפי הילד הזה. נערים מוסמכים יאמרו לעתים קרובות פסוק מלומד מחלק מהתלמוד. לאחריה מתקיימת סעודה חגיגית, הנקראת סעודת מצווה (“סעודת חגיגת מצווה”), אליה מוזמנים בני משפחה, חברים ולעיתים כל הקהילה היהודית. בקיצור, כמעט כל מה שאנחנו משייכים לבר מצווה מודרנית היה קיים בימי הביניים. למידע נוסף על מקורות בני המצווה.
מתי התחילה בת המצווה?
החל מהמאה השנייה או השלישית לספירה, נערות יהודיות מגיל 12 קיבלו על עצמם אחריות חוקית לקיים את המצוות. כמו 13 עבור בנים, 12 עשויים להתכתב עם תחילת ההתבגרות שלהם. אולם בנות זוכות למצוות הרבה פחות מבנים. כיום, יהודים ליברליים מאשרים את השוויון המוחלט של נשים בזכויות ובאחריות הדתיות. בשנות ה-1800 ביטלה היהדות הרפורמית את בר המצווה והחליפה אותה בטקסי מעבר לבנים וגם לבנות (בר מצווה לא נחשבה אז). בקהילות מסורתיות במאה ה-19, חלק מהמשפחות קיימו בר מצווה לבת ביום הולדתה ה-12, לפעמים הילדה הייתה נושאת נאום ואביה היה אומר ברוך שפטרני.
בר המצווה הידוע הראשון בצפון אמריקה היה בשנת 1921 עבור בתו של מרדכי קפלן, יהודית קפלן. היהדות הרפורמית (שכבר החזירה את טקס הטקס עד אז) אומצה אז במהירות על ידי הקהילה השמרנית, אם כי בצורה מעט שונה. .
מתי מתקיימים בר או בר מצווה?
בבתי הכנסת הרפורמים נערות ונערים נכנסים באופן סמלי לבגרות יהודית בגיל 13. בר מצווה מתקיימת בדרך כלל בשבת שלאחר יום הולדתו השלושה עשר של הילד. לעתים קרובות קהילות קובעות את התאריכים הללו שנים מראש, ומעניקות למשפחות מספיק זמן לתכנן את היום.
מה עושה בר/בת מצווה בשירות?
בהתאם לקהילה, נערים ונערות רשאים לערוך את הטקס כולו או חלקו, לקרוא או לשיר את ברכות התורה (עלייה), לקרוא חלק מהפרשה באותו שבוע ולקרוא או לשיר את הברכות לאותו שבוע. הפטרה, קרא חלק מההפטרה ונשא דרשה.
מה זאת אומרת עלייה לתורה ?
המילה העברית עלייה (מילולית “מוגבה”) משמשת לתיאור “נקרא” לקרוא בתורה. עלייה היא גם מילה המשמשת לתיאור מעשה העלייה לישראל. במסורת היהודית, נסיעה לישראל נקראת “עלייה” עוד מימי המקרא.
האם יש מקרים אחרים שבהם יהודים קוראים בתורה לעלייה מלבד בר/בת מצווה?
ביהדות הרפורמית, כל יהודי מבוגר בקהילה יכול להיקרא לעלות בתורה בכל טקס תורני. בכל ענפי היהדות מקובל לייצג אירועים כמו לידת ילד, נישואים קרובים או החלמה ממחלה.
אתה תמיד חוגג את בר המצווה שלך בבית הכנסת שלך?
רוב המשפחות רואות בבית הכנסת את המקום החשוב, המתאים והמרגש ביותר לבר מצווה. לבר/בת מצווה יש משמעויות אישיות וקהילתיות. לבר או בר מצווה יש משמעות רבה לקהילת בית הכנסת. הוא חוגג את מאמצי הקהילה לחנך ילדים. ברגע שילד הופך לבר או בת מצווה, עכשיו אפשר לספור אותו במניין, שצריך לומר תפילות מסוימות בזמן התפילה. כעת ניתן לקרוא להם לעלייה, או להזמין אותם לקרוא בתורה בהזדמנויות עתידיות. ילד שהפך לבר או בר מצווה יכול כעת להמשיך ללמוד יהדות בקהילה שלו.
בשנים האחרונות יותר ויותר משפחות בוחרות לנסוע לישראל כדי לערוך חתונות בכותל או בראש מצדה בירושלים. למרות שזה עשוי להגביל את מספר בני המשפחה והחברים שיכולים להשתתף, אלו יכולות להיות חוויות יהודיות חזקות.
כמה זמן מראש ילד או ילדה צריכים להתחיל להתכונן לבר המצווה או הבר מצווה שלו?
כדי שבר/בת מצווה תהיה רגע יהודי משמעותי וחיוני כאחד, חיוני שהיא לא תתבסס רק על קורס מזורז. מספר שנות לימוד דתי/עברי בבית כנסת לפני בר/בת מצווה מומלץ כחינוך יהודי מינימלי. בנוסף להיסטוריה היהודית, קיום המצוות ולימוד התורה, הילדים לומדים כיצד להשתתף בפולחן ולהוביל אותם. כחלק מהיערכותם לבר מצווה, רוב בתי הכנסת דורשים מבנים ובנות להשתתף בתכנית בר מצווה. בכך הם מיישמים את הידע היהודי שלהם כדי לעזור להפוך את העולם למקום טוב יותר.
מה עלינו להכין למסיבה?
מסיבות בר/בת מצווה נובעות מהמנהג לערוך סעודת מצווה (“סעודת בר מצווה”), שמקורו בימי הביניים. עלול להפוך למופע ראוותני של עושר, ובכך לערער את המשמעות הדתית של הטקס.
בעוד המנהגים של כל קהילה ציבורית מכתיבים פעמים רבות את מתכונת הבר מצווה/מצווה, למשפחות יהודיות יותר יש היום רגישות יהודית עמוקה יותר לחגיגה. למשל, הריקוד והשירה והפילנתרופיה הישראליים גלויים מתמיד. יהודים אוהבים לשמוח ולחגוג עם בני משפחה וחברים, והשמחה הזו מתחלקת כעת בדרכים יהודיות יותר ויותר.
מה אם מעולם לא היית בבר/בת מצווה?
אף פעם לא מאוחר מדי לארח בר או מצווה. בין אם אתה בן 16 או 60, אם אתה רוצה בר/בת מצווה, כדאי שתהיה לך כזו. קהילות רבות יצרו תוכניות בר/בת מצווה למבוגרים להדרכה אישית או קבוצתית. כתוצאה מכך, רבנים ברחבי צפון אמריקה מדווחים שהם מקיימים בר מצווה לחברים בשנות ה-80 לחייהם. אם אתה לא חוגג להיות בר/בת מצווה, דבר עם הרב שלך. זו יכולה להיות אחת החוויות המספקות ביותר בחייך הבוגרים.